top of page
  • Writer's pictureJenny o'dell

GUIES DE PASSEJADES PER CAMINS I CARRERS AL GARRAF #100XC

Updated: May 19, 2023

Ens hem pres l'atreviment de traduir i afegir en la nostra primera entrada de blog una part de l'article feta pels amics Ecologistas de Palencia al seu blog perquè creiem que ve molt al cas, ja que la simbologia de l'om és una simbiosi quasi perfecta entre cultura i natura:


"Les tradicions europees dels oms de plaça i santuaris que van ser el nucli primordial dels nostres pobles i ciutats van desaparèixer amb la grafiosis i altres «malalties» del nostre temps. Milers d'arbres totèmics que simbolitzaven la gent i el territori de cada localitat i van servir com a punt de trobada política i social.

Però hi ha esforços prolongats i silenciosos els fruits dels quals resulten decisius per a la biodiversitat i el futur. Un d'ells és el treball monumental de Luis Gil i els seus col·laboradors, que durant dècades han buscat i seleccionat els exemplars d'oms resistents que estan servint per a retornar la vida a les places i els camps amb aquesta espècie que ha estat al caient de la desaparició, a causa d'aquesta malaltia"..... (El regreso de los olmos – Homenaje a Luis Gil y equipo).


Foto del olmo


Proposem doncs la guia de passejades del Garraf per anar a peu o amb bicicleta perquè és una forma activa i saludable de moure's que permet exercitar-se mentre es gaudeix del recorregut.


Fer una escapada des de qualsevol poble del Garraf cap a l'entorn significa endinsar-se en la naturalesa recorrent camins carregats d'història i gaudint del paisatge.


Començarem per Vilanova i la Geltrú i anirem intercalant entre camins i carrers.

La ciutat compta amb infraestructures i carrils bici que faciliten bastant bé la mobilitat amb bicicleta per a dirigir-te cap les afores de la ciutat.


Anar amb bicicleta o a peu és una activitat divertida que es pot gaudir de companyia en grup, amics i amigues o familiars.



 

Escapar de la ciutat: ¿Per què és tan important?


Escapar de tant en tant de la ciutat per a endinsar-se en la naturalesa pot ser una experiència molt enriquidora i beneficiosa per a la nostra salut i benestar mental. En el nostre dia a dia, estem constantment exposats a un ambient urbà, sorollós i estressant, per la qual cosa és vital prendre's un moment per a desconnectar i recarregar les nostres energies.



Reivindiquem el patrimoni cultural y natural: ¿Som o no som locals?


El nostre patrimoni cultural i natural és una herència que rebem de generacions passades i que hem de transmetre a les futures generacions. Contribueixen a la nostra identitat cultural en crear un sentit de pertinença a la comunitat en la qual vivim i són una font de riquesa multicultural que atreu a nous veïns i visitants.

Cuidar-los ens obre possibilitats cap a altres maneres de relacionar-nos basades en valors ètics, estètics i artístics que hem d'apreciar i compartir. És responsabilitat de tots protegir i preservar aquests llocs i monuments perquè les generacions futures també puguin gaudir d'ells i apreciar el seu valor històric i cultural en una societat que es torna més saludable gràcies a aquesta manera d'apreciar la vida.


Els amants de caminar i viatjar amb bicicleta pel territori català poden comprovar la gran quantitat de camins públics en perill d'extingir-se per complet. A través dels ulls i l'experiència de moltes persones i intel·lectuals locals, transmetrem aquesta cultura garrafenca que ja està avançant a nivell global i local amb una frase que ens acompanyarà en tots els nostres recorreguts: "Piensa globalmente, actua localmente".



Quan t'agradi, comparteix: ¿Atrapem el futur?


Amb la finalitat de recuperar els camins públics oblidats i promoure la seva conservació a Catalunya, els amics i amigues d'EntreBicis, una iniciativa que busca recuperar i compartir bicicletes en desús, han ideat un repte emocionant: descobrir 100 llocs que representin la cultura i la natura dels voltants de Vilanova i la Geltrú. Aquests llocs i recorreguts seran accesibles de manera autogestionada amb el suport d'aquestes guies que proposem i al teu propi ritme.


Així aspirem a contribuir a la recuperació dels camins públics que estan en perill de desaparèixer i una vegada restaurats, promourem el seu ús com a patrimoni natural i cultural dels pobles del Garraf. Volem que aquests camins siguin totalment recuperats per a que tothom pugui gaudir d'ells i apreciar el seu valor històric i cultural en una societat que valora i respecta el seu entorn.





267 views0 comments
bottom of page