top of page
  • Writer's pictureJenny o'dell

"Imaginant l'Anella Verda de Vilanova i la Geltrú"

Updated: Mar 17

Una anella verda és un terme que descriu els terrenys naturals, no urbanitzats i/o agrícoles que envolten els nuclis urbans, com és un dels tants exemples que existeixen al nostre territori el del cinturó verd de Gaià a Tarragona amb quasi 25 anys de treball i recuperació.


Aquestes anelles de terrenys poden incloure més espais oberts per les ciutats, parcs, zones silvestres, granges i àrees de cultiu.



Foto: Ribera del Torrent de la Piera



A l'imaginari que fem de l'anella verda de Vilanova i la Geltrú, el cinturó verd pot oferir nombrosos avantatges pels ciutadans:



Font d'aliments locals: Més conreus d'hortalisses en sòls orgànics que ja tenim als costats dels torrents i cria de bestiar en les terres menys productives del recorregut.



Ajudar al creixement urbà intel·ligent: Limitant el creixement urbà descontrolat i aprofitant l'espai a la ciutat.



Espais naturals per a l'esbarjo i la relaxació: Proporcionant àrees per a caminar, córrer i anar en bicicleta, ajudant a reduir l'estrès i a escapar-se de l'enrenou urbà.



Preservar la naturalesa: Tot i l'elevat estat de degradació, el Torrent de la Piera ofereix encara un mosaic agrícola sobre la plana mes fèrtil de Vilanova, que alberga arbres amb valor patrimonial com un conjunt d'alzines i un roure, i acull una rica fauna. Els boscos d'oms que voregen el Torrent de la Piera actualment ja netegen l'aire i ho hem de conservar nets, igual que els arbustos que serveixen per a filtrar l'aigua quan baixa puntualment cap al mar. Aquesta aigua arrossega amb força des de més amunt del torrent tota la riquesa orgànica cap a les planes a diversos trams del torrent i que són tan necessàries per a evitar inundacions dels llocs adjacents, proporcionar un hàbitat propici per a la gran diversitat d'espècies d'aus i insectes que hi viuen aquí creant un cicle de vida. Ara per ara molta d'aquesta riquesa s'endinsa a la mar per falta d'una bona gestió ambiental del lloc quan podria quedar-se a terra per a conservar les poques zones humides que queden a la pre-perifèria de la ciutat fent front a les inclemències de la climatologia actual.



Barrera natural contra incendis: Sí, és ideal perquè reté molta humitat tota aquesta anella, la qual cosa ajuda a detenir l'avanç del foc i protegir sobretot la zona urbana més propera al Torrent de Sant Joan i Torrent de la Pastera.



El cinturó verd és essencial per a la sostenibilitat a llarg termini de Vilanova i la Geltrú.


Moltes persones ja hem començat a explorar el terreny a través de passejades a peu o en bicicleta, allà a on es pot arribar, i fins ara està sent una experiència única per a gaudir de la naturalesa imaginant un estil de vida més saludable per a les persones de tota la ciutat plena de vida.



On hi ha naturalesa hi ha vida! @amicsentrebicis



"Imaginant l'Anella Verda de Vilanova" és una iniciativa impulsada per diverses entitats de la Plataforma pel Clima del Garraf.




73 views0 comments
bottom of page