top of page
  • Writer's pictureJenny o'dell

Descobreix la bellesa arquitectònica d'Artesa de Segre: Tres cases amb història a la Noguera Pallaresa

Artesa de Segre, un encantador poble a la Noguera Pallaresa, a la comarca de Lleida, Catalunya, captiva als seus visitants amb la seva rica història i el seu impressionant patrimoni arquitectònic. A continuació, explorarem cinc de les seves construccions de cases més destacades que han resistit la prova del temps i continuen sent símbols de la identitat d'aquest meravellós lloc.



Panoràmica d'Artesa de Segre. Foto J. Jovell.


Artesa de Segre, amb el seu llegat arquitectònic, convida als visitants a submergir-se en la seva història i a apreciar la bellesa d'aquestes cases:



 


Cal Comabella Cal Comabella, un conjunt de dues cases en la Plaça Major, reflecteix l'harmonia en les seves façanes entre la planta baixa i les dues primeres plantes, probablement de l'època original de construcció. Els pisos superiors (tercer i quart) van ser afegits més tard. El número 15 destaca pel seu porxo amb contraforts afegits després de la construcció inicial, mentre que el número 16 presenta una porta antiga en la planta baixa, encara que les obertures actuals són més modernes.


Els tercers i quarts pisos són moderns i contrasten amb l'estructura original. Encara que les teules són noves, la construcció conserva el seu aparell original de pedra sense revestir, amb detalls de pedra treballada en llindes i sortints.

Encara que actualment semblen dos habitatges independents amb els números 15 i 16, Cal Comabella mostra una construcció idèntica en el seu aparell, destacant elements originals com a pedres tallades per a llindes i sortints.


Cal Comabella és un testimoniatge viu de la història i l'evolució arquitectònica a Artesa de Segre, combinant l'estructura original amb renovacions modernes que preserven la seva essència al llarg del temps.



Foto Isidre Blanc



Casa Castells


Casa Castells és un habitatge unifamiliar de dos pisos en Baldomar, part del Patrimoni Arquitectònic d'Artesa de Segre. Presenta detalls notables com a llindes i balcons de pedra, parets de pedra irregular i un portal adovellat. Les llindes al carrer de l'església daten del segle XVII i XVIII. Un escut amb la inscripció "Casa Anton Joan Castells. Any 1721" és un detall distintiu de la casa.


L'edifici té una planta rectangular amb una capella i sagristia afegides al mur nord. La façana principal mira cap a l'oest i compta amb una porta de grans dovelles que forma un arc de mig punt. Damunt, hi ha una finestra estreta, també amb un arc de mig punt. Una espadanya amb dues grans obertures i una altra més petita en el centre superior, totes amb arcs de mig punt, adorna la façana. La construcció continua amb el mateix patró de pedres i té dues campanes i un rafal adossat en la part posterior sobre la teulada de dos aiguavessos.


Casa Castells és un testimoniatge de la història i l'arquitectura en *Baldomar, destacant pel seu disseny arquitectònic característic i pels elements històrics que inclouen inscripcions datades del segle XVIII. La seva estructura i detalls exteriors revelen la rica història de la zona.



Foto Isidre Blanc


Casa Forta de la Santa Creu


La Casa Forta de la Santa Creu se situa en una petita elevació entre camps, al sud-aquest del mes de Calç Santacreu, entre els quilòmetres 19 i 18 de la carretera entre Folquer i Ponts.


És un edifici quadrangular aïllat, possiblement de dues plantes.

Internament, té un passadís de 4,2 metres d'ample i 7,5 metres de llarg. Les parets tenen un gruix mitjà de 90 cm, amb el passadís central de 80 cm. L'altura màxima actual és d'uns 6 metres. S'identifica que el pis inferior original estava a 2 metres del sòl.

La façana principal al sud compta amb una porta acabada en arc de mig punt i una finestra similar a una sagetera. En total, s'observen 3 sageteres en els costats curts i 7 en els llargs. Els murs, construïts amb carreus poc treballats, s'uneixen amb fang i calç, mostrant variacions només a les cantonades.

Al nord es van descobrir restes d'un possible graner amb teula plana i morter de calç blanca. La cronologia de construcció s'estima entre els segles XII i XIII per criteris arquitectònics i similituds amb altres estructures.


Encara que no hi ha registres directes, es vincula la casa amb un assentament medieval pròxim a l'església de la Santa Creu, documentada des de 1010, possiblement relacionada amb la baronia de Montmagastre.

La Casa Forta de la Santa Creu representa un important llegat històric i arquitectònic medieval, connectat possiblement amb l'antic poblat prop de l'església de la Santa Creu.



Foto Isidre Blanc





7 views0 comments
bottom of page