El port de Vilanova i la Geltrú ha estat testimoni de l'evolució de la navegació i el comerç al llarg de la història, conegut lamentablement per formar part dels ports dedicats al comerç d'esclaus pels indians fins al segle XIX.
En l'actualitat, aquest port històric en aigües de la mar Mediterrània espera el tret de sortida de la primera regata preliminar de la 37ª Amèrica's Cup.
Foto: G.M. Kowalewska
Recentment, una empresa ubicada al port de VNG des de l'any 2016, dedicada a la construcció de vaixells per a ús portuari, va construir l'E-Ship, un vaixell elèctric 100% zero emissions, dissenyat per a realitzar serveis auxiliars en port.
L’E-Ship, destinat a funcionar al port de Castelló, té 12 metres de llarg i 8 metres d'ample, ha estat el primer vaixell elèctric a Europa dissenyat per realizar diverses funcions portuaries: tasques de remolc i amarrament de vaixells, recollida de residus líquids i transport de càrrega, amb la possibilitat de portar fins a 12 persones a bord.
Gràcies a la seva construcció d'acer, és 100% reciclable. Les seves bateries es carreguen amb energia 100% renovable mitjançant panells solars. Els vaixells que compleixen aquestes funcions no estan operatius contínuament, sinó que tenen descansos, la qual cosa permet tenir temps suficient per a fer la recàrrega.
El seu manteniment és fàcil perquè els motors elèctrics són menys complexos.
Els vaixells elèctrics van ser molt populars des de la dècada de 1880 fins a la dècada de 1920, és a dir, durant més de 120 anys. En deixar de costat les consideracions mediambientals, es van començar a construir vaixells de motor de combustió interna. No obstant això, a partir de la dècada de 1970, quan la crisi dels combustibles fòssils va començar a ser una realitat, van ressorgir amb força, ja que l'energia elèctrica a més de ser renovable és també afable, potent i dona la possibilitat d'utilitzar plaques solars.
Ve al cas comentar que els egipcis van ser els precursors de les energies renovables, atès que, segons es té notícies, van construir els primers vaixells de vela fa com a mínim cinc mil anys per a navegar pel Nil i posteriorment per la mar Mediterrània.
També cal destacar a les costes espanyoles de la mar Mediterrània la presència del vaixell solar de l'organització de conservació global de l'ambient i defensa ambiental WWF Espanya, un catamarà ambaixador de les renovables, que navega fent campanyes de sensibilització (consum responsable de peixos, residus plàstics...), investigació o neteges de fons marí. Un estudi fet per l'organització va revelar que en 2011 encara existia una visió confusa entre els ciutadans entorn d'aquestes fonts d'energia netes. D'aquí, la necessitat d'acostar-se a la població per a aclarir idees errònies i traslladar-li la realitat actual de les renovables. Entre altres falsos mites, WWF explica a la població que aquestes energies ni són més cares, ni són les responsables de les pujades de les tarifes elèctriques, ni són insuficients per a donar resposta a la demanda del nostre país.
Així que si ets un amant de la mar i estàs interessat a conèixer de prop un port amb molta història i un present que s'està escrivint just ara, ¡ves a visitar-lo!
Comentarios