Finalment s'ha activat el cabal superficial del riu Foix, tot i que no ha aconseguit arribar fins a la llacuna de la Desembocadura, gran part d'aquesta aigua hi arribarà per infiltració.
Aquesta és una excel·lent ocasió per explicar perque l'aigua que baixa pel riu no és "llençada", sinó que suposa un cabal natural amb importantíssimes funcions ecològiques i geomorfològiques, fins i tot de seguretat per la població
Endavant amb el Riu Ferit!
Foto: ARBA Litoral
El riu Foix pot semblar poqueta cosa, però aquest humil curs fluvial de cabal variable; sovint escàs; complex orígen geològic i destructiva història contemporània.
Ens pot demostrar perquè cal conservar; i fins i tot recuperar; l'estat natural dels rius!
El 1er benefici és obvi: per la vida silvestre!
No sé si esteu al corrent que actualment l'embassament vessa un cabal ecològic d'entre 0,03 i 0,05m3xs que ha revifat un tram molt curt de riu sota la presa.
En aquests moments el cabal que està sobreeixint de la presa porta 0,164m3 i arriba fins ben bé Les Trones, passat Mas Trader, ja a Cubelles. Centenars d'animals vertebrats i milions d'invertebrats se'n beneficien en aquests moments!
el 2on és molt important, la infiltració als aqüífers, dels quals la llacuna que veieu a la Desembocadura del Foix n'és un indicador.
Aquí al Garraf, hi ha rius amagats sota els vostres peus!
El 3er: Si mireu les imatges veureu que les aigües del Foix baixen tèrboles, terra del Penedès, pinassa i branquillons de les muntanyes...
Tot aquest sediment és fonamental per anar formant aquestes planes al·luvials on vivim, i que s'estenen fins al mar
4art: El Foix avui no ho ha aconseguit, però la riera de Ribes ha aconseguit transportar moltíssim material des del massís del Garraf fins a la mar Mediterrània!
Visca el riu Foix i visca la riera de Ribes, sabeu perquè? literalment els rius ADOBEN LA MAR!
Tota aquesta matèria fa creixer el fitoplancton, creix també el zooplancton i tot aixó augmenta l'aliment pels animals marins! Des dels més gegantins com la balena, fins la gamba roja.
"Un riu ferit però, un Riu Foix Viu!"
Foto: ARBA Litoral
Comentários